Bruker Skype til barselbesøk og jobbmøter
Midt i koronakaoset ble Ronny Kjelsberg far til en liten jente.
HJEMMEFRA: Når de første ukene med permisjon er over, må Ronny Kjelsberg belage seg på å sjonglere nattevåk med nyfødt baby, hjemmeundervisning for 7-åringen, doktorgrad og fagforeningsarbeid fra hjemmekontoret.
Ole Martin Wold
Datteren ble født sist torsdag, én uke inn i unntakstilstanden da skoler, barnehager, frisører og treningssentre stengte dørene, og vi alle fikk beskjed om å holde oss mest mulig hjemme.
– Jeg fikk heldigvis være med på selve fødselen, forteller den nybakte pappaen.
På barselavdelingen derimot fikk han ikke være med. Nå er hele familien igjen samlet hjemme, men de får ikke ta imot besøk av besteforeldre eller andre.
– Vi har satt opp noen Skype-møter, men det er jo ikke helt det samme, forteller Kjelsberg.
Underviser studenter online
Videomøter er i ferd med å bli den nye hverdagen også i Ronny Kjelsbergs profesjonelle virke. 12. mars gikk regjeringen ut med den dramatiske beskjeden om at alle landets universiteter og høyskoler skulle stenges. Universitetslektor Ronny Kjelsberg og hans kollegaer måtte dermed innrette seg med kontor hjemme.
– Selv har jeg ingen emner jeg underviser i dette semesteret, men for mange av mine kollegaer har det har vært krevende å legge om til online undervisning. Det nærmer seg eksamen, og det innebærer at vi må gi studentene en eller annen form for hjemmeeksamen. I en del emner er det ganske utfordrende. Vi må bare gjøre vårt beste.
Priviligerte tross alt
I en situasjon med mye usikkerhet har NTL NTNU, hvor Ronny Kjelsberg sitter i styret, prioritert å informere medlemmene om rettighetene de har. Kjelsberg forstår godt at mange synes det er utfordrende å bli kastet inn i en ny og annerledes arbeidshverdag. Samtidig er de universitetsansatte heldige, påpeker han.
– Det er ikke permitteringer i staten. Sånn sett er vi privilegerte. Vi beholder jobben og lønna, selv om vi kanskje må gjøre ting litt annerledes enn før.
Ingen banking på dører
Ved siden av doktorgraden han holder på med, og stillingen som universitetslektor, er Kjelsberg også frikjøpt 25 prosent av NTL for å jobbe med rekruttering av vitenskapelig ansatte i prosjektet «LO for alle». Oppsøkende vervearbeid blir det imidlertid lite av framover, medgir Kjelsberg. I mellomtiden må han kanskje ty mer til sosiale medier og online vervemateriell, forteller NTL-eren.
ragnhild@lomedia.no
Det er ikke permitteringer i staten. Sånn sett er vi privilegert.
Ronny Kjelsberg (42)
• Universitetslektor i fysikk ved NTNU.
• Styremedlem i NTL NTNU.
• Prosjektsekretær for NTL i prosjektet «LO for alle».